top of page

Eva Monique

Mijn Naam is Eva Monique, 56 en ruim 35 jaar werkzaam als lichaamsgericht en adem therapeut, yoga en meditatie docent en sinds 2010 ook actief in coaching met paarden. Mijn praktijk heet Eva Art of Living,

Creating Possibillities.

Ik ervaar het leven zelf als een kunst, en er mee omgaan maakt je tot kunstenaar, en dat is niet altijd een pad over rozen. Vaak zoeken we naar oplossingen zonder te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Mijn jarenlange ervaring in dit vak waarin ik  25 jaar in de verslavingszorg heb gewerkt bij diverse instellingen heeft gemaakt dat ik mijn eigen werkwijze heb gekozen in 2010. Destijds heb ik samen met mijn ex partner en psychotherapeut, Zijnscentrum opgericht, waarvan ik nog steeds een klein onderdeel ben.

 

Mijn interventies en methodieken zijn gebaseerd op veelvuldige studies maar meer nog op  persoonlijke ervaringen en verwerkingen van mijn eigen trauma’s en dillema’s met het leven. Ik put uit veelvuldige cliëntervaringen met verslaving, burn-out, relatie problemen, familie systemische problemen, depressie ect. die ik heb mogen bijstaan en met o.a. in samenwerking met mijn paarden team heb mogen spiegelen. En met name de inzet van paarden h heb dat altijd ervaren als een groot voorrecht, die mij meer geleerd hebben dan welke studie dan ook.

Op het festival van New Loreto wil ik Sita aan jullie voorstellen, een trouwe vriendin die mij al ruim 14 jaar aan mijn zijde staat in dit werk.

 

Wat is paarden-coaching en equi therapie o en met welke elementen werken we?

Paarden leven in een kudde, het zijn vluchtdieren en overleven doormiddel van een duidelijke hiërarchie en onderlinge communicatie. Het grootste deel van die communicatie gaat via hartslag, spierspanning en ademhaling.

Net als bij mensen, echter zijn wij mensen verbale wezens geworden, die hun gedach ten kunnen overdenken en dus niet vaak niet meer primair en of intuïtief weten te reageren.

Mensen leven volgens normen, regels, cultuur of familie ingegeven voorwaarden, dat kan maken dat er door generaties heen patronen worden doorgegeven zonder daar weet van te hebben en zowel voordelen als nadelen kunnen ervaren, waarom doen we wat we doen?. Want ook wij mensen zijn deel van ‘onze kudde ’en niet aanpassen betekend niet overleven.

Ik kan hier op grond van mijn ervaringen en inmiddels meer dan honderden sessie uren over schrijven, maar ik vind het belangrijker deze werkwijze onder jullie aandacht te brengen door je te laten ervaren.

Vaak zeggen cliënten, ‘hoe kan dat’, waarom doet het paard precies dat op dat moment’, en ik moet ze het antwoord schuldig blijven, ‘ik weet het niet’. Als het maar werkt en jou iets heeft laten zien wat je nodig hebt om uit je verstrikkingen te komen,

Wat ik wel weet is dat te onmetelijk sensitief zijn voor ons onderbewuste, simpelweg omdat ze niet denken zoals wij denken maar reageren op alles wat wij niet geleerd hebben om als informatie te zien. En daarmee bedoel ik, Ademhaling als informatie van ons welzijn, lichaamshouding als grootste deel van onze communicatie en spierspanning die we ons vaak niet eens bewust zijn, behalve op het moment dat het pijn gaat doen.

Dus op het New Loreto festival wil ik enkele van jullie in de gelegenheid stellen een sessie te ervaren. En deze prachtige werkvorm onder de aandacht te brengen. Daarbij wil ik wel benadrukken dat we in een andere sfeer zijn en een sessie minder intiem zal verlopen dan op mijn locatie in Eckelrade.

Ik zal ook 2 seminars verzorgen over bovengenoemde thema’s , waar ik uitleg geef over dit werk, de diverse therapeutische en leergerichte werkvormen, zoals familie opstellingen met paarden en persoonlijk leiderschapsvraagstukken. Ik ga vertellen met welke elementen we werken en hoe we de  veiligheid voor de client en het paard bewaken. Ik zal vertellen over kuddegedrag en leiderschap en hiërarchie in een kudde.

En vooral wil ik onder de aandacht brengen hoe dieren ons kunnen helpen kwaliteiten in ons zelf te her-ontdekken die we vergeten zijn of niet geleerd hebben en dat reikt verder dan Paarden. Zeker voor mensen en of kinderen, jongeren die het vertrouwen om welke reden dan ook zijn verloren in de mentale, verbale en rationele expressie van mens zijn.

bottom of page